Youth Urban Action (Urbane mladinske dejavnosti) je projekt strateškega partnerstva na področju mladinskega dela.

Naše dejavnosti in zanimive objave lahko spremljate na blogu, spletni strani in Facebook strani projekta.

Namen projekta je izmenjava dobrih praks vključevanja mladih invalidov v mladinske projekte in dejavnosti v urbanem okolju. Poleg štirih partnerskih sestankov bomo izvedli še dva seminarja za mladinske delavce in eno mladinsko izmenjavo.

Mladinski seminar: Varna, Bolgarija (16. – 21. avgust 2021)

Na seminarju smo vsi partnerji predstavili dobre prakse na področju vključevanja invalidov in drugih marginaliziranih skupin v mladinsko delo in druge aktivnosti, ki jih izvajamo v organizacijah ter zasnovali načrt vključevanja invalidov v nadaljnje projektne aktivnosti.

Mladinski seminar: Podcerkev, Slovenija (5. – 11. junij 2022)

Drugi mladinski seminar je bil zasnovan kot 5-dnevni makeathon. V dopoldanskem času so udeleženci preko dejanskega doživljanja spoznavali metodo Corpopoetico, ki vključuje delo na telesu preko dotika z elementi plesne in dramske improvizacije.  V popoldanskem času pa so spoznavali in uporabljali proces inoviranja po design thinking metodologiji in tako razvijali aktivnosti za zadnji velik dogodek, to je izvedbo mladinske urbane akcije v Španiji. Na seminarju je sodelovalo 20 udeležencev z in brez invalidnosti, vključno z mentorji dogodka.

Mladinska urbana akcija: Barcelona, Španija (4. – 10. september 2022)

Udeleženci iz Bolgarije, Italije, Litve in Slovenije so v sproščenem, a delovnem vzdušju z uporabo metode Corpopoetico pripravili mladinsko urbano akcijo, ki so jo izvedli pod slavolokom zmage v Barceloni. Namen akcije je bil obiskovalce skozi umetnost osveščati o diskriminaciji, stereotipih in pomenu vključujoče družbe za vse, še posebej za invalide. Slovenske barve so zastopali Amir, Mihela, Samanta, Sara in Aljoša.

Oglejte si video predstave in preberite več o ozadju in nastajanju te urbane akcije.

Za navdih in uporabo v drugih projektih pa vam v branje ponujamo Priročnik v katerem boste našli primere dobrih praks in izkušenj z izvajanjem vključujočih mladinskih projektov ter spoznanji s projekta Youth Urban Action.

Prva stran priročnika Urban Action

Partnerji v projektu smo:

Creativi 108 iz Italije

Active Youth iz Litve

GESME iz Španije

AYPB iz Bolgarije

DŠIS iz Slovenije

Nekaj fotografskih utrinkov iz organiziranih dogodkov:

Logotip projekta in logotipe Erasmus+ programa