V projektu PRAVA SMER bomo pripravili priporočila in smernice o tem, kako prilagoditi gradiva za študij potrebam študentov s posebnimi potrebami. Seznam bomo sproti dopolnjevali.

Zakaj je pomembno, da so elektronski dokumenti dostopni

Ljudje s posebnimi potrebami za branje dokumentov uporabljajo različno podporno tehnologijo.

Slepi, nekateri ljudje s poškodbo glave ali s specifičnimi učnimi težavami bodo za lažje branje dokumenta uporabili bralnike zaslona. Nekateri slepi bodo poleg tega uporabili še elektronsko brajevo vrstico, ki besedilo na zaslonu spremeni v brajico. Slabovidni ljudje pa bodo za branje dokumentov uporabili povečevalnik zaslona, ki ga lahko kombinirajo tudi z bralnikom zaslona.

Vsi ti programi imajo vgrajene funkcije za pregledovanje dokumentov kot so premikanje po naslovih ali podnaslovih, premikanje po slikah, branje seznamov in tabel, aktiviranjem povezav itd. Da pa bi te funkcije res delovale, morajo biti dokumenti primerno strukturirani.

Za lažjo predstavo kako delujejo bralniki zaslona in zakaj je ustvarjanje dostopnih dokumentov pomembno, si lahko pogledate spodnji video, ki prikazuje Primerjavo delovanja bralnika v dostopnem in nedostopnem dokumentu.

Podobno prikazuje tudi video o branju Wordovih dokumentov z bralnikom zaslona.

Ustvarjanje dostopnih dokumentov ni zelo zapleteno. Potrebno je le nekaj dodatnega znanja in vaje, da tovrstno oblikovanje postane del vaše vsakdanje prakse. Upamo, da vam bodo naši namigi v pomoč.

Če imate vprašanja iz tega področja, nam pišite na info@dsis-drustvo.si. Lahko se dogovorimo tudi za spletno ali telefonsko svetovanje.

Priporočila in smernice

logotip Active citizens fund Slovenija
“Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021”