Sodelovali smo na BFPT Summer School

5. julij, 2024

Na Univerzi v Mariboru je pod vodstvom Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo potekala poletna šola na temo dostopnosti javnih površin in javnega prometa za slepe in slabovidne ter gibalno ovirane osebe.

S svojimi izkušnjami smo sodelovali tudi člani in sodelavci Društva študentov invalidov Slovenije. Predstavili smo jim gibalno oviranost in kako lahko vpliva na vsakdanje življenje, predvsem pa na samostojnost pri gibanju na javnih površinah ter pri uporabi javnega prometa. Gibalno oviranost so preizkušali tudi z vožnjo z invalidskim vozičkom, hojico in hojo z berglami.

Potrebe in izkušnje slepih in slabovidnih je predstavila organizacija za slepe in slabovidne iz Avstrije.

Poletne šole se je udeležilo 28 mladih iz različnih držav in različnih študijskih smeri. V okviru šole smo obiskali tudi Gradec, kjer so študenti spoznavali tako mednarodni avtobusni in železniški promet kot dostopnost samega Gradca.

Na zadnji dan so udeleženci poletne šole pripravili predstavitve o izkušnjah, ki so jih pridobili tekom poletne šole in kako bi lahko izboljšali dostopnost javnih površin in javnega prometa za osebe s posebnimi potrebami.