Razstava VOZim

24. april, 2019

Fotografinja Teja Pahor je ustvarila fotoserijo o vsakdanjih izzivih, s katerimi se srečujejo osebe na invalidskih vozičkih. Stopnice, dež, sneg, težave z vstopom v trgovine, vlake in avtobuse so le delčki mozaika naše skupne resničnosti, ki jo gibalno ovirane osebe dojemajo drugače. Razstava tako uporabi fotografijo kot medij spodbujanja razumevanja drugačnosti.

Fotografinja je k sodelovanju povabila tudi “osebe na vozu,” kot same sebi pravijo gibalno ovirane osebe na invalidskih vozičkih. Skozi fotografsko delavnico so gibalno ovirane osebe razmišljale o vsakdanjih rečeh, ki njim pomenijo dodaten izziv.

Toplo vabljeni na otvoritev razstave, ki bo v ponedeljek, 29.aprila 2019, ob 19.30 v Četrtnem mladinskem centru Bežigrad (Vojkova 73, Ljubljana). Razstavo bo otvoril Jakob Škantelj, podpredsednik Društvo Študentov Invalidov Slovenije in podpredsednik Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite / NPC Slovenia.

Nekaj več o razstavi

Kaj osebam “na vozu” pomenijo vsakdanje reči, kot so slabo vreme, nezmožnost vstopa v trgovine, samostojnost, enakopravnost, odnosi … in nenazadnje, kaj doživljajo, ko vidijo, da se nekomu smilijo?
Fotoserijo fotografinje Teje Pahor o skriti resničnosti življenja “na vozih” dopolnjujejo fotografije avtoric: Jerneja Kolbl, Ursa Tonejec, Katrin Modic in Romana Šteblaj, ki imajo same osebno izkušnjo življenja na invalidskem vozičku ali z gibalno oviranostjo.

Razstava je nastala v okviru APIS Institute / Zavod APIS v sodelovanju z Javni zavod Mladi zmaji in Zavod ODTIZ / ODTIZ Institute.

Razstava bo potekala v okviru Evropskega tedna mladih 2019. Na ogled bo do 31.maja.

Nastanek fotoserije je soomogočilo Ministrstvo za kulturo. Razstava pa je pridobila podporo v okviru Evropskega tedna mladih in jo soomogoča MOVIT, program Ključ do vključenosti, MIZŠ in programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota.

Avtorica se za podporo pri nastanku razstave zahvaljuje Miji Pungeršič (Zavod ODTIZ) in Urši Tonejec, ki sta v fotoseriji sodelovali tudi kot fotomodela. Hvala tudi vsem ostalim sodelujočim: Adian Pajazetović, Aljoša Škaper, Besim Pepaj, Janez Moder, Katja Jezeršek, Miranda Škaper in Neva Danaja Pirc.

Za več informacij nam pišite na apis@zavodapis.si.