Pripravili smo novo priporočilo o urejanju skeniranih PDF dokumentov

16. februar, 2021

V projektu “Prava smer” smo pripravili novo priporočilo, ki obravnava urejanje skeniranih PDF dokumentov v Wordu.

Zakaj je skenirane PDF dokumente smiselno oziroma potrebno urediti?

• Skenirano gradivo, ki je shranjeno kot slika strani, povzroča težave študentom, ki za delo z digitalnimi dokumenti uporabljajo bralnike in povečevalnike zaslona. V kolikor prejmejo gradivo v slikovni obliki, ga ne morejo uporabljati. Zato je pomembno, da za delo prejmejo dokument, ki je shranjen kot besedilo.
  • V PDF dokumentih lahko to preverimo tako, da skušamo označiti in kopirati besedilo. V kolikor je to mogoče, je verjetno, da ga bodo bralniki zaslona lahko prebrali, čeprav bodo morda imeli težave z navigacijo po dokumentu in ga morda ne bodo prebrali v pravilnem vrstnem redu. V kolikor pa se nam pri označevanju pojavljajo okvirčki, ali se označi kar celotna stran, pa to pomeni, da je dokument shranjen kot slika.

Dostopnost PDF dokumentov je mogoče urejati tudi v programu Adobe Acrobat Pro

PDF dokumente, shranjene kot slika strani, je možno v besedilno datoteko pretvoriti tudi s programom Adobe Acrobat Pro.  Prav tako lahko v programu preverimo dostopnost in uredimo morebitne težave. Podrobnejša navodila za delo s tem programom so na spletni strani Ustvarjanje in preverjanje dostopnosti PDF-jev, Acrobat Pro (adobe.com).