Mednarodno srečanje Moving closer to inclusive internationalization in higher education

14. november, 2023

Naša sodelavka se je med 8. in 10. 11. 2023 udeležila mednarodnega srečanja na katerem je beseda tekla o internacionalizaciji visokega šolstva in vključevanju različnih skupin študentov, ki za uspešno sodelovanje potrebujejo bolj odprto, sprejemajoče okolje in dodatno podporo.

Srečanja se je udeležilo več kot 120 udeležencev iz skoraj vseh evropskih držav, od predstavnikov Nacionalnih agencij, Erasmus koordinatorjev na visokošolskih institucijah, akademikov, predstavnikov Mreže Erasmus študentov in drugih nevladnih organizacij.

Program so pričeli s predstavitvijo dolgoročnega projekta Socialna vključenost v visokem šolstvu, ki ga koordinira nemška nacionalna agencija skupaj z več kot 13 partnerji.

Sodelavka društva predstavlja izkušnje društva v skupinski debati

V naslednjem sklopu so predstavniki Mreže Erasmus študentov predstavili izsledke XV. ankete o izkušnjah študentov z Erasmus mobilnostmi v visokem šolstvu. Rezultati so pokazali, da se študenti še vedno srečujejo s številnimi ovirami kot so pozna izplačila finančnih dotacij, zapleti z vpisom in priznavanjem akademskih dosežkov ter zagotavljanje prilagoditev v študijskem procesu.

V plenarni diskusiji o vidikih različnosti in vključevanja v visokem šolstvu so štirje govorniki spregovorili o njihovih osebnih in profesionalnih izkušnjah z vključevanjem, podporo in sprejemanjem študentov z različnimi okoliščinami kot so invalidnost, različna rasna ali verska pripadnost, spolna usmerjenost, socialni položaj in druge.

Sodelavka društva se nastavlja fotografskemu objektivu z eno od udeleženk

V petih različnih delavnicah so nato udeleženci diskutirali o različnih vidih vključevanja, podpornih službah in komunikaciji med njimi, razpoznavnosti Erasmus in drugih programov mednarodne mobilnosti med študenti, zbiranju in uporabi podatkov in analiz ter sinergijami med različnimi mednarodnimi programi in projekti. Zaključki posameznih delavnic so bili na kratko predstavljeni ob zaključku dogodka.

V sklepnem delu so si ogledali še premierno uprizoritev kratkega filma, ki so ga pripravili migranti, mladoletni otroci brez spremstva odraslih, v katerem so predstavili njihovo izkušnjo pobega iz matične države, pot v Berlin ter njihove upe in načrte za prihodnost.