Vabljeni v digitalno sobo pobega - Pobeg iz institucije

5. januar, 2024

pred vami je digitalna soba pobega z imenom Escape room – Pobeg iz inštitucije. Projekt je nastal v sodelovanju treh partnerskih organizacij. Zavoda ODTIZ, YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa in zavoda TiPovej!, njegov namen pa je ozaveščanje mladih na temo neodvisnega življenja hendikepiranih, seznanjanje z osebno asistenco ter deinstitucionalizacija.

Mladi (s hendikepom in brez) se v svojem vsakdanjem življenju srečujejo z različnimi predsodki in stereotipi in z njimi povezanimi različnimi oblikami diskriminacije. Eden glavnih razlogov za obstoj stereotipov in predsodkov je predvsem sistemska izločenost hendikepiranih posameznikov iz skoraj vseh sfer družbenega življenja, kar posledično pomeni tudi njihovo nevidnost ter predvsem pomanjkanje pozitivnih zgledov za hendikepirane otroke. Vse to pa je podlaga za ohranjanje negativnih stereotipov in predsodkov. S projektom Escape room – Pobeg iz inštitucije smo spodbujali mlade, da se angažirajo, predstavijo svoje stiske, s katerimi se srečujejo, odkrivajo svoja zanimanja, aktivno sodelujejo, izmenjujejo izkušnje in svoj pogled na svet, dobijo vpogled, kakšne so njihove možnosti in zmogljivosti, pa tudi, da se dokopljejo do znanj oz. orodij, ki jim bodo omogočila možnost za spremembe ter (ponovno) aktivacijo v družbi.

Mladi (od 14 do 30 let) so bili skozi leto deležni vikend delavnic in mentorske podpore strokovnih delavcev sodelujočih organizacij. Kot odraz novih znanj in izkušenj so oblikovali digitalno sobo pobega z imenom »Escape room – Pobeg iz Inštitucije«. Ker si želimo, da se tudi sami seznanite s teorijo neodvisnega življenja hendikepiranih, ki poudarja enakopravnost, vključenost in neodvisnost ne glede na osebne okoliščine posameznika, vas vabimo, da skušate iz inštitucije zbežati tudi sami.

S klikom na spodnjo povezavo vstopite v sobo najstnice Eve. Da bi lahko začeli svoj pobeg, kliknite na srebrni pokal, da se vam izpišejo navodila za igranje. Naj bo vaš pobeg iz inštitucije poučen in zabaven, želimo vam prijetno avanturo! 🙂

Projekt Escape Room – Pobeg iz inštitucije pa je dostopen tudi na spletni platformi Ljubljana mesto učenja:

Če boste igro uspešno zaključili preko zgornje povezave, poleg nagrade prejmete tudi digitalno učno značko za prepoznavo in beleženje dosežkov.

Izvajanje projekta Escape room – Pobeg iz inštitucije je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.