Sodelavka se je udeležila Erasmus+ treninga "PSSST - Participative Soft Skills Somatic Training"

9. april, 2024

Današnji svet se pospešeno vrti, vsakodnevno smo bombardirani s preštevilnimi informacijami in ponudbo vseh mogočih storitev in izdelkov. Že poet France Prešeren je zapisal: »Ko brez miru okrog divjam, prijatlji prašajo me, kam?« Vsako po svoje vesla po tej gosti mineštri in srečen je tisti, ki dejansko ve, kam.

Kako razjasniti ta kam? Bo um zmogel najti odgovor, ali me bo odpeljal v še gostejšo džunglo želja in idej? Kaj narediti, ko se ponorelem vrtiljaku vsakdana tudi mojemu umu malo »odpelje«? Na koga se lahko še vedno zanesem takrat, s kom se lahko »pogovorim«, koga »vprašam za nasvet«, s pomočjo koga ponovno najdem mir in tišino, najdem svoje bistvo, ki edino ve odgovor na vprašanje »Kam?«.

Kaj pa moje telo? Koliko se sploh zavedam potreb, zmožnosti in omejitev svojega telesa. Si vzamem čas in prisluhnem, kaj mi ima povedati, ali ga zgolj uporabljam kot nekaj samoumevnega in kot takega dostikrat ženem do in preko zdravih meja. Telo je sicer odporno in prenese marsikaj, a pride trenutek, ko reče ne. Telo ne laže, ne zavaja. Lahko poka od energije in moči, lahko pa je tudi razboleno in otopelo. Ko zares prisluhnem svojemu telesu, prisluhnem sebi in svoji dejanski resničnosti.

Kako svojo resničnost občutiti in objeti, kako jo deliti z drugim in hkrati objeti njegovo resničnost, skupaj rasti in se razvijati v tišini svojega uma, miru svojega srca in polnem zavedanju svojega telesa, smo raziskovali v okviru Erasmus+ treninga PSSST – Participative Soft Skills Somatic Training, ki je potekal v dveh delih (novembra 2023 in marca 2024) v objemu pohorskih gozdov.

Erasmus+ Mladina je EU program, ki mladim in mladinskim delavcem omogoča raznovrstne možnosti za osebni in profesionalni razvoj, hkrati pa krepi povezanost in izmenjavo na evropski ravni. Je odlična priložnost za neformalno učenje, širjenj obzorij in podporo na poti uresničevanja lastnega potenciala. Obvestila o Erasmus+ treningih, ki običajno trajajo 4-8 dni lahko spremljate na SALTO-YOUTH – European Training Calendar, vabljeni pa tudi, da se odzovete na povabila našega društva k udeležbi na Erasmus+ dogodkih, ki ji (so)organiziramo.