Končno na ogled video YUA, ki je septembra nastal v Barceloni

15. december, 2022

Ste že kdaj bili del predstave, ki se je odvijala na trgu ali ulici in v kateri so nastopali invalidi? Štirje naši člani so.

V Erasmus+ projektu “Youth Urban Action” je nastala predstava v kateri so mladi z in brez invalidnosti nastopali kot bojevniki za pravice invalidov, kot ambasadorji sprememb. Z odločnostjo in samozavestjo so z nastopom na trgu pred slavolokom zmage v Barceloni nagovarjali mimoidoče gledalce.

Na petdnevni mednarodni delavnici, so udeleženci iz Italije, Slovenije, Bolgarije, in Litve z uporabo različnih metod improvizacijske igre in plesa ter raziskovanja lastnih občutkov in telesnega izražanja pod mentorstvom Anne Albertarelli pripravili predstavo oz. tako imenovano mladinsko urbano akcijo, ki se je odvila septembra letos.

Posamično, eden za drugim, se na prizorišču pojavijo protagonisti – igralci invalidi. V popolni tišini in s fizično prisotnostjo gledalcu sporočajo: »Tukaj sem in takšen kot sem zastopam še tisoče drugih, takšnih, kot sem jaz.« Z individualnimi kretnjami izražajo svoje zahteve, svoj boj za pravice. Složno, s piski piščalk, ploskanjem po telesu in vzkliki se v ritmu bobnov prično pomikati naprej.

Mnogi so predstavo spremljali z občudovanjem, nekateri z začudenjem, vseh pa se je skupen nastop dotaknil in se jim vtisnil v spomin. Ena od gledalk je predstavo komentirala takole: “Kar koža se mi je naježila in tudi oči sem dobila solzne”.

Vas zanima kako kakšna je bila? Poglejte si video YUA Barcelona.