Plesna skupina

Delovanje plesne skupine Društva študentov invalidov Slovenije sega v leto 2005, ko smo širši javnosti prestavili plesni performans Z.A.N.A.S pod vodstvom koreografa Mihe Krušiča. Za  nas je bilo to pionirsko delo na področju hkratnega plesnega izražanja ljudi z različnimi oblikami invalidnosti. Nato je, zaradi velikega interesa mladih, sledila še večja plesna produkcija WATCH OUT, ki je požela še večji uspeh.

V letu 2008 je plesno skupino prevzela plesna učiteljica Petra Škofic in s seboj prinesla nove vsebine za nove izzive. Podali smo se v vode Latinsko-ameriških in standardnih plesov ter se spoznali s kriteriji Mednarodne plesne federacije IDSF. V začetku leta 2010 je bila uprizorjena nova plesna predstava, z naslovom »A, RES?«, v kateri so člani - ustvarjalci in njihovi prijatelji - skozi ples občinstvu predstavili zgodbo dveh plesalcev.

Ker pa nam to ni bilo dovolj, smo želeli poseči še više in delovati izven meja države. V aprilu  2010 smo se odpravili na Nizozemsko, kjer vsako leto organizirajo evropsko tekmovanje v »wheelchair dancing-u«. Med seboj plešeta bodisi skupaj dva plesalca(ki) na invalidskih vozičkih ali pa plesalec(ka) na invalidskem vozičku s hodečim soplesalcem(ko). Naši člani so se odlično odrezali in si priplesali 10 medalj ter 4 četrta mesta, kar predstavlja za Slovenijo, v kateri se pod okriljem plesne učiteljice Petre Škofic ta zvrst športa šele razvija, odličen rezultat.

V decembru 2010 smo svoje pridobljeno znanje in okronan plesni program predstaviti tudi slovenskemu občinstvu. Povezali smo se s sodelavci Radia 1, v sodelovanju katerih je nastala plesna pravljica »Zapelji me«.

Sedaj so naše moči ponovno usmerjene v bolj tekmovalne vode, saj se s polno paro pripravljamo na evropsko tekmovanje v »wheelchair dancing-u« 2011.

Pojdi nazaj