Sporočilo za javnost, delavnice na MDDSZ

od Strokovna služba

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Včeraj, 22. 5. 2013 je Društvo študentov invalidov Slovenije na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, izvajalo delavnice »Izkušnja spreminja«.

V okviru dogodka smo izvedli 6 izkustvenih delavnic, skozi katere so zaposleni MDDSZ spoznali svet posebnih potreb na drugačen in edinstven način. Udeleženci so lahko sodelovali na:

• delavnici z belo palico, kjer so se preizkusili v hoji in orientaciji s pomočjo bele palice za slepe,

• delavnici s simulacijskimi očali, ki simulirajo različne vrste okvar vida (npr. tunelski vid itd.), in tako izkusili, kako vidijo in funkcionirajo osebe z različnimi vrstami slabovidnosti,

• delavnici z družabnimi igrami prilagojenimi za slepe in slabovidne kot npr. človek ne jezi se in domino, skozi katere so spoznali, kako pomemben je otip za slepe in močno slabovidne osebe,

• opravljali so različne naloge z uporabo pripomočkov, s katerimi si pomagajo slepi in slabovidni, kot so pisalni okvirji, govoreči kalkulator, brajeva vrstica ipd.,

• delavnici vožnje z invalidskim vozičkom, kjer so lahko preizkusili, kako se gibajo osebe na invalidskih vozičkih,

• delavnici s tolmačko za slovenski znakovni jezik Tinkaro Belčič, s pomočjo katere so se naučili osnovnih fraz oz. stavkov iz Slovenskega znakovnega jezika, ki ga uporabljajo gluhe osebe in spoznali svet gluhih.

Odziv zaposlenih MDDSZ je bil zelo pozitiven, saj se je delavnic udeležilo veliko zaposlenih, ki so z zanimanjem in aktivno sodelovali na delavnicah.

Z dogodkom se je pričela akcija »Izkušnja spreminja«, ki poteka v okviru projekta MINVOS – ZNANJE ZA VSE, Mreža izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije. V okviru akcije načrtujemo še eno podobno delavnico v Mariboru in okroglo mizo na temo zaposlovanja invalidnih oseb, ki bo potekala 5. junija 2013 prav tako v Mariboru.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Natašo Mauko na 031 564 349 ali na natasa@dsis-drustvo.si. Podrobnejše informacije o projektu MINVOS – ZNANJE ZA VSE, ki ga koordinira EIC Univerzum Minerva Maribor najdete na povezavi http://www.minvos.org/.

 

Pojdi nazaj

Arhiv novic