Izobraževanje za DŠIS asistente v okviru projekta YALTA

Izobraževanje za DŠIS asistente v okviru projekta YALTA

V sklopu projekta YALTA (Youth Activation – Long Term Ambition), ki ga koordinira Slovaška zveza slepih in slabovidnih, se je prejšnji vikend v objemu Karavank odvilo izobraževanje za naše voznike in asistente. Kolegi Slovaške zveze slepih in slabovidnih so za njih pripravili izkustveno izobraževanje, na katerem so udeleženci spoznavali različne okvare vida, se vživljali v življenje slepih in slabovidnih oseb, se seznanili s tehnikami spremljanja in vodenja ter prakticirali pravilno komunikacijo s slepimi in slabovidnimi. Praktični del izobraževanja je obsegal hojo z belo palico, orientacijo v okolju, poslušanje in razumevanje besedila s pomočjo e-bralnika, prepoznavanje brajice, dojemanje okolja s pomočjo uporabe ostalih čutil (vonj, tip) ter opravljanje nekaterih vsakodnevnih opravil v gospodinjstvu. Nekaj časa je bilo posvečenega tudi seznanjanju z IT problematiko, s katero se soočajo ljudje z okvaro vida. Tako so udeleženci spoznali, kako ljudje z okvaro vida delajo z računalnikom in kako tiskana besedila prilagoditi v slepim dostopno obliko. Poleg delavnic je bilo tudi kar nekaj časa namenjenega druženju in zabavi.

Arhiv novic