2016

We inspire

od Strokovna služba

Women entrepreneurs inspire

Ali imate idejo, željo, da bi ustvarili nekaj novega? Ali razmišljate, da bi to idejo preobrnili v posel? Ne veste pa, kje in kako začeti. Imate pomisleke in se sprašujete ali je podjetniška pot prava za vas.

Vabimo vas, da se pridružite skupini bodočih podjetnic, ki se ukvarjajo s podobnimi vprašanji in izzivi, kot tudi s podjetnicami, ki so to pot že prehodile in bodo z vami delile svoja znanja in izkušnje ter vas usmerjale in podpirale na vaši poti.

Pridružite se skupini bodočih podjetnic in sodelujte v programu We inspire.

Program je namenjen:

 • bodočim podjetnicam, ki imate idejo in željo po razvoju lastne ideje in jo želite pretvoriti v posel in
 • podjetnicam, ki ste na začetku podjetniške poti,

in si želite ustvariti lastno finančno neodvisnost ter potrebujete dodatna znanja, nasvete in skupnost podjetnic za lažje premagovanje podjetniških izzivov ter ustvarjanje ravnovesja in zadovoljstva na delu in v zasebnem življenju.

Prijave

Prijave potekajo preko partnerja, ki vas je povabil v program. Na predstavitvenih dnevih vam bomo predstavili celoten program in kako se vključiti. Program poteka pod pokroviteljstvom ameriške ambasade v Ljubljani in je za (bodoče) podjetnice brezplačen.

Za vsa dodatna vprašanja pišite/pokličite: Alja Gajšek, vodja programa, alja.gajsek@ceed-slovenia.org, 030 615 565.

Priključi se:

 • prijavi se: predstavitveni dnevi pri partnerjih, kjer dobite vse informacije o programu – november 2016
 • navduši se: otvoritveno srečanje ženskih podjetnic – 14. december 2016
 • začnimo: 2-dnevno srečanje: Kako s svojo idejo ustvariti posel? – 12. do 13. januar 2017.

Razvij svojo podjetniško idejo v podjetje – program:

 • Pridobi znanje: delavnice za razvoj posla in kako postati podjetnica. Februar – junij 2017

Teme: Kdo so moje stranke in kako jih najti? Kako jih navdušiti? Kako pristopiti k strankam in jim prodati? Kje in kako začeti z marketinškimi aktivnostmi? Kako si zgraditi svojo poslovno mrežo in se povezovati? Kako uravnovesiti delo in zasebno življenje?

 • Podpri se z dodatnimi nasveti: Mentorska (skupinska in individualna) srečanja. Februar – september 2017
 • Poveži se: s poslovno in podjetniško skupnostjo. Februar – december 2017

Na srečanjih podjetnikov in podjetnic se boste povezovali in si gradili svojo poslovno mrežo, podporno skupino in partnerje za razvoj vaše poslovne ideje.

 • Pridobi začetna finančna sredstva za razvoj podjetja: ob tekmovanju za najperspektivnejše ideje boste spoznali tudi kako financirati vaš posel, kako nastopati in predstaviti vašo podjetniško idejo. September 2017
 • Postani podjetnica: nagrajene ženske podjetnice bodo dobile nadaljnje izobraževanje in podporo pri rasti posla in podjetja kot tudi pri osebni rasti podjetnice. Od oktobra 2017 dalje.

Status študenta invalida/študenta s posebnimi potrebami

od Strokovna služba

S študijskim letom 2016/2017 Univerza v Mariboru uvaja nov način pridobivanja statusa študenta invalida/študenta s posebnimi potrebami, zato vsem, ki tega statusa še nimate, sporočamo, da je Univerza uvedla poseben obrazec, ki ga najdete na spletni strani http://www.um.si/univerza/dokumentni-center/akti/Strani/studij-na-um.aspx, naziv dokumenta pa je Priloga 1 – Vloga za pridobitev posebnega statusa študenta na Univerzi v Mariboru. Dokazila, ki jih prilagate k vlogi, ostajajo enaka. Vlogo oddate v referatu.

Če pri izpolnjevanju vloge potrebujete kakšen nasvet ali pomoč, smo vam sodelavci društva z veseljem na voljo.

Izobraževanje za DŠIS asistente v okviru projekta YALTA

od Strokovna služba

Izobraževanje za DŠIS asistente v okviru projekta YALTA

V sklopu projekta YALTA (Youth Activation – Long Term Ambition), ki ga koordinira Slovaška zveza slepih in slabovidnih, se je prejšnji vikend v objemu Karavank odvilo izobraževanje za naše voznike in asistente. Kolegi Slovaške zveze slepih in slabovidnih so za njih pripravili izkustveno izobraževanje, na katerem so udeleženci spoznavali različne okvare vida, se vživljali v življenje slepih in slabovidnih oseb, se seznanili s tehnikami spremljanja in vodenja ter prakticirali pravilno komunikacijo s slepimi in slabovidnimi. Praktični del izobraževanja je obsegal hojo z belo palico, orientacijo v okolju, poslušanje in razumevanje besedila s pomočjo e-bralnika, prepoznavanje brajice, dojemanje okolja s pomočjo uporabe ostalih čutil (vonj, tip) ter opravljanje nekaterih vsakodnevnih opravil v gospodinjstvu. Nekaj časa je bilo posvečenega tudi seznanjanju z IT problematiko, s katero se soočajo ljudje z okvaro vida. Tako so udeleženci spoznali, kako ljudje z okvaro vida delajo z računalnikom in kako tiskana besedila prilagoditi v slepim dostopno obliko. Poleg delavnic je bilo tudi kar nekaj časa namenjenega druženju in zabavi.

 

ČUDežNI!

od Strokovna služba

Premiera plesne predstave

Premiera plesne predstave članov Društva študentov invalidov Slovenije

pod koreografijo Andreja Novotnyja, z glasbenimi vložki rockerske skupine MIT.

Kulturni center Španski borci

 1. 6. 2016 ob 20h

PREBIJTE SVOJ NEVIDNI ZID

ČUDežNI!

MIT: »Meja ni!«

 

Društvo študentov invalidov Slovenije bo ponovno s svojimi plesalci zavzel odrske deske in vas tokrat odnesel vse tja do čudežne dežele. Do danes je javnost lahko uživala v najrazličnejših predstavah, plesnih, dramskih, predvsem zanimivih. Poslanstvo našega društva je koncept samostojnega življenja študentov invalidov. Prav tako je naše poslanstvo osveščati širšo javnost in vsakega posameznika o nas, naših življenjih. Najraje stereotipe in predsodke rušimo s tem, da se izražamo, ustvarjamo. Iz tega potem nastanejo umetniški projekti, ki v dosedanji praksi prevzamejo marsikoga.

 

Tokrat predstavljamo nekaj povsem novega. ČUDežNI! je plesna predstava, ki je zasnovana na klasični zgodbi Alice v čudežni deželi. Glavne protagonistke ne srečamo nikoli. Zgodbo pripovedujejo osebe, ki z njo prihajajo v stik. Svet sanj in realnosti se prepletata. Omejitve realnega sveta v sanjskem izginejo, v sanjah je vse mogoče.

 

Koreograf Andrej Novotny o predstavi razmišlja: »Osebni strahovi, želje, veselje in kanček morbidnega se skozi plesno zgodbo prepletajo, zapletajo in odpletajo. Vse skupaj lahko na trenutke gledalcu zgleda nenavadno, kaotično in čudno.  Toda, če gledalec pobrska po svoji notranjosti, morda ugotovi, da to ni čudno. To je lahko samo Čudežno!«

 

Frontman rockerske skupine MIT pravi: »Ideja banda MIT je, da si, to, kar si in s tem si največ. Meja ni! Tako nam je v največji izziv podati se v svet ČUDežNI!h.«

 

»Kdo smo? Kdo je Alica? Se distanciramo od stvari ali jih vzamemo v svoje roke in se vržemo v neznano?« sprašuje igralka in dramaturginja Mojca Funkl ter poziva: »Radovednost. Pogum. Sprejemanje. Bodimo Alica.«

 

Vodja projekta – Lea Bernik Urankar, lea@dsis-drustvo.si

Dramaturg – Mojca Funkl, mojcafunkl@yahoo.com

Koreograf – Andrej Novotny, andrej_novotny@t-2.net