2012

Piknik 2012

od Strokovna služba

5.6.2012 smo imeli tradicionalni piknik DŠIS, tokrat v Zbiljah.

Nekaj fotoutrinkov...

Sofinanciranje pripomočkov za študente invalide

od Strokovna služba

Letošnje študijsko leto se počasi zaključuje, na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru - ŠOUM in na Društvo študentov invalidov Slovenije  - DŠIS pa se že pripravljamo na novo. Ponovno smo pripravili donacijo v skupni vrednosti 2.000 EUR za sofinanciranje nakupa tehničnih ali drugih študijskih pripomočkov za študente invalide Univerze v Mariboru.

Vsi, ki potrebujete kakršenkoli pripomoček, ki bi vam olajšal študij, nam do 22. oktobra 2012 pošljite prošnjo, v kateri obrazložite invalidnost, ki jo imate, in kako vam bo ta pripomoček služil pri študiju. K prošnji priložite tudi predračun za izbrani pripomoček ter vaš življenjepis. Prošnje se zbirajo na elektronskem naslovu tina.lovrec@soum.si in Natasa@dsis-drustvo.si.

Da se boste lažje odločili za oddajo prošnje, vam povemo, da smo v preteklih letih s tovrstno donacijo že kupili slušni aparat, elektronsko prenosno lupo, diktafon, električni skuter,… S tem smo študentom invalidom pomagali doseči enakovreden študij, predvsem pa smo jim študij želeli olajšati.

Prošnje lahko oddajo tudi tisti, ki bodo v letu 2012/13 bruci, zato obvestite tudi svoje mlajše kolege.

Glede na to, da je časa za oddajo prošenj dovolj, sredstva pa so tudi na voljo, upamo, da boste razmislili in se pozanimali o pripomočkih, ki bi vam lahko koristili pri študiju, in v čim večjem številu oddali prošnje.

Pripomočke bomo razdelili predvidoma v začetku novembra.

Za dodatna vprašanja sva vam na voljo Tina Lovrec na 02 / 228 5609 ter  040 340 086 ali tina.lovrec@soum.si in Nataša Mauko na 0590 43 245 ali natasa@dsis-drustvo.si.

IZJAVA ZA MEDIJE

od Strokovna služba

Ljubljana, 16. 4. 2012 – Podjetje Nova Reha, prodaja in servis invalidskih vozičkov, podjetje OrtoSana d.o.o. in podjetje SOČA OPREMA d.o.o. so donirala invalidske vozičke Društvu študentov invalidov Slovenije za namene izvajanja izkustvenih delavnic.

 

V mesecu februarju 2012 smo se na podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo invalidskih vozičkov oz. pripomočkov za invalidne osebe, obrnili s prošnjo za donacijo invalidskega vozička. Invalidski voziček potrebujemo za izvajanje izkustvenih delavnic. Z izvajanjem izkustvenih delavnic smo pričeli lani. Na njih lahko ljudje izkusijo kako funkcionirajo osebe na invalidskem vozičku, slepi in slabovidni ter gluhi. Povpraševanje za izvajanje delavnic je veliko, vendar smo se soočali s težavami pri izvajanju delavnice z invalidskim vozičkom. Sami namreč nismo imeli na voljo invalidskega vozička, naši člani pa povečini nimajo možnosti, da bi nam jih posodili ali pa se bojijo, da bi prišlo do poškodb na vozičku.

 

Zelo smo bili veseli pozitivnega odziva s strani podjetij, saj se je večina odzvala naši prošnji. Tako imamo sedaj za izvajanje delavnice na voljo 2 vozička za področje Ljubljane in okolice in 1 za področje Maribora in okolice.

 

Še enkrat se iskreno zahvaljujemo podjetjem Nova Reha, prodaja in servis invalidskih vozičkov, OrtoSana d.o.o. in SOČA OPREMA d.o.o.

 

Za dodatne informacije je na voljo g. Midhet Huskič, sekretar DŠIS na info@dsis-drustvo.si in na telefonski številki 041 696 673.

SMS Donacije

od Strokovna služba

SMS Donacije – za ples članov Društva študentov invalidov Slovenije

Društvo študentov invalidov Slovenije se skupaj s Plesnim klubom Zebra, ki ga sestavljamo plesalci in plesalke na invalidskih vozičkih in hodeči soplesalci, odpravlja na mednarodno tekmovanje v plesu z vozičkom, s tujko »wheelchair dancing«, ki bo potekalo 7. in 8. aprila na Nizozemskem.

Organizaciji spodbujata mlade gibalno ovirane osebe k večji lastni aktivaciji in poskušata omogočati športna udejstvovanja ter dvigati posameznikovo samopodobo. Plesni klub Zebra razvija ples z vozičkom in je prva skupina tako imenovanega »wheelchair dancinga« pri nas. V Sloveniji je to še zelo mlada panoga, v Zahodni Evropi pa ima že dolgoletno tradicijo. Uspešno sodelovanje obeh društev traja že tri leta in delo kaže napredek v razvijanju in poznavanju tovrstnega plesa širši javnosti. Za nami je precej odmevnih nastopov po Sloveniji, pripravili smo dve odlično sprejeti enourni plesni predstavi, A res? in Zapelji me, iz mednarodnih tekmovanj pa beležimo vrhunske dosežke.

Tekmovanje, ki se ga bomo udeležiti, poteka pod okriljem mednarodnega Paraolimpijskega komiteja, udeležujejo pa se ga najboljši predstavniki vsega sveta.

Udeležba na tovrstnih tekmovanjih je velik finančni zalogaj, ki ga ne zmoremo sami pokriti. Zato se obračamo na vse, ki imate radi ples in cenite prizadevanja invalidov pri udejstvovanju na različnih področjih, da s svojim darom podprete našo udeležbo na tekmovanju.

Pošljite SMS sporočilo s ključno besedo PLES na številko 1919 in prispevali boste 1 EUR za udeležbo na tekmovanju.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih omrežij Telekom Slovenije, Si.Mobila ter Tušmobila. Vsi operaterji se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS sporočil.

 

Pogoji in navodila za sodelovanje - Telekom Slovenije

Pogoji in navodila za sodelovanje - Tušmobil

Pogoji in navodila za sodelovanje - Si.Mobil

 

Donatorska sredstva bodo porabljena izključno v plesne namene. Po vrnitvi iz tekmovanja bomo na spletni strani objavili poročilo o poteku tekmovanja.

Vsem donatorjem že vnaprej hvala za dar.

tl_files/Foto_Galerije/Prireditve/Prosti_cas/sms/slogan.jpg

Specifike poučevanja mladih

od Strokovna služba

Zavod Mladinska mreža MaMa v okviru projekta Minvos – znanje za vse

vabi predstavnike nevladnih organizacij na brezplačno usposabljanje

Specifike poučevanja mladih

v izvedbi Viljema Ščuke, zdravnika in psihoterapevta.

Usposabljanje bo potekalo v četrtek, 9. februarja 2012, od 10.00 do 14.00, v prostorih Mladinskega centra Krško.

Prijave s priloženo Prijavnica_Specifike_pouevanja_mladih.docx  sprejemamo do 6.2.2012 na:

andreja.pavlin@mreza-mama.si

Prijave so obvezne, ker je število mest omejeno.

 

O predavatelju

Viljem Ščuka je zdravnik, ki je svojo profesionalno dejavnost usmeril v raziskovanje in razvoj zdravega načina življenja otrok in šolske mladine, se dodatno specializiral v šolski medicini, dispanzerski metodi dela in psihoterapiji ter opravil še štiri podiplomske študije, da je svojo strokovno dejavnost lahko usmeril v področje odklonov v vzgoji, čustvovanju, vedenju in v obravnavo psihosomatskih težav otrok in mladine. V Novi Gorici je v okviru Zdravstvenega doma osnoval pedopsihiatrični dispanzer, vodil komisijo za razvrščanje otrok z motnjami v razvoju, organiziral ambulanto za obravnavanje bolezni odvisnosti od drog in iger na srečo, kjer se je usmeril v raziskovanje socialnih bolezni in sindroma izgorelosti.

Viljem Ščuka obravnava človeka celostno in raziskuje njegove telesne, čutne ter čustvene odzive, upoštevajoč človekov temperament, značajske lastnosti in njegov način razmišljanja, da bi posameznik lažje dojel sebe, lasten način življenja in morebitne motnje zdravja kot posledico neustreznega odnosa do sebe in okolja.

Viljem Ščuka je 35 let deloval kot šolski zdravnik, med tem opravil preko 4000 izobraževalnih ur iz psihoterapije, od tega 3000 ur iz gestalt tehnik. Kot psihoterapevta ga odlikuje več kot 15 let izkušenj. V samostojnih delavnicah in predavanjih oz. seminarjih je doslej opravil 2500 ur lastnih predavanj (s spremljajočim strokovnim gradivom), ki se nanašajo na gestaltni način razmišljanja in načina življenja. Cilj njegovih dolgoletnih izkušenj je oblikovati zdrave in zrele osebnosti, ki se bodo naučile razmišljati z lastno glavo, se svobodno odločati in prevzemati odgovornost za sprejete odločitve, hkrati pa usposobiti strokovnjake različnih strok za to dejavnost