2011

Meet the Neighbours

od Strokovna služba

Meet the Neighbours je razgibana in raznolika mladinska izmenjava v kateri sodelujejo mladi iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. V 13 dneh, od 5. do 17. septembra 2011, bomo obiskali vse omenjene države. V Sloveniji bomo raziskovali področje zaposlovanja in se ukvarjali s pripravo na iskanje zaposlitve, na Hrvaškem bomo kulturno ustvarjali in obiskali kulturne znamenitosti, na Madžarskem nas bo družil šport v Avstriji pa bomo odkrivali dostopnost mesta in študija.

Izmenjavo so podprli Zavod MOVIT s sredstvi EU programa Mladi v Akciji in donatorji - Univerza v Mariboru in Krka.

Partnerji

tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/Izmenjave_seminarji/meet/dsis.png tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/Izmenjave_seminarji/meet/lass.png tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/Izmenjave_seminarji/meet/yipo.png tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/Izmenjave_seminarji/meet/udruga.png

Podprli so nas

tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/Izmenjave_seminarji/meet/podp.png tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/Izmenjave_seminarji/meet/krka.png

Link konferenca

od Strokovna služba

5. in 6. julija 2011 bo v Antwerpnu potekala mednarodna konferenca z naslovom Kako doseči spremembe – edina ovira v visokem šolstvu je odpor do sprememb.

Z več kot 40 predstavitvami se bomo teme invalidnosti dotaknili naslednjih preko naslednjih področij:

  • Vplivanje na oblikovanje politik
  • Spodbujanje sodelovanja študentov
  • Uporaba dobrih praks
  • Inkluzivno poučevanje in učenje
  • Dostop do izobraževanja in poklicne kariere
  • Povečanje mednarodne mobilnosti in izmenjav povečanje mednarodne mobilnosti in izmenjav

Izbor predstavitev je že zaključen, še vedno pa lahko prijavite predstavitev plakata.

Podrobnejše informacije o prijavi in vsebini konference najdete v spodnjem dokumentu.

tl_files/Foto_Galerije/EU_projekti/link/BookNow.png

»Pregled nove zakonodaje na področju invalidskega varstva«

od Strokovna služba

»Pregled nove zakonodaje na področju invalidskega varstva«

Študente s posebnimi potrebami in širšo zainteresirano javnost vabimo na seminar o novostih zakonodaje invalidskega varstva.

Predstavljene bodo najnovejše spremembe na zakonodajnem področju za invalide. Izvedeli boste novosti, ki jih prinaša zakonodaja za študente s posebnimi potrebami.

Seminar je namenjen tudi  zaposlenim v strokovni službi Univerze in posameznih fakultet, ki se ukvarja s problematiko študentov s posebnimi potrebami.

Seminar bo potekal v prostorih Fakultete za upravo v predavalnici P16 v sredo, 20. aprila 2011 od 14.00 do 15.30.

Izvajalca sta:

Emir Okanović, absolvent Fakultete za upravo

Miha Kosi, strokovni sodelavec Društva študentov invalidov Slovenije

Vljudno vabljeni!

Evropska prestolnica kulture Lublin – dostopna vsem!

od Strokovna služba

tl_files/Vsebinske_Slike/O_Drustvu/dsisznak1.jpg tl_files/Vsebinske_Slike/O_Drustvu/epeka-2 zelen.jpg

Mladinska izmenjava Evropska prestolnica kulture Lublin – dostopna vsem!

5. – 11. maj 2011
Lublin, Poljska

Društvo študentov invalidov Slovenije in EPeKa bosta sodelovala pri projektu Evropska prestolnica kulture Lublin – dostopna vsem!, ki se bo odvijal v mesecu maju 2011 na Poljskem.

Evropska prestolnica kulture Lublin – dostopna vsem je projekt, ki se je razvil sočasno z kandidiranjem Lublina za Evropsko prestolnico kulture 2016. Ideja je bila razvita s strani hendikepiranih, ki želijo imeti aktivno vlogo v mestu na kulturnem področju. Projekt želi tudi opozoriti na problem mestne oblasti, saj je dostopnost za invalide na kulturne dogodke večinoma onemogočena zaradi arhitektonskih ali kakšnih drugih ovir. Dodatni cilj je tudi opozoriti ostale kandidate za EPK na Poljskem (Gdansk, Poznan, Białystok, Bydgoszcz, Katowice, Lódz, Szczecin, Toruń, Warszawa in Wroclaw) na aktivno soudeležbo in prisotnost invalidov na kulturnih dogodkih. S tem projektom bomo lahko začeli z razpravo v družbi in lokalni politični ravni, da bodo invalidi, ki so zdaj le redko prisotni pri podobnih prireditvah, imeli priložnost da aktivno sodelujejo pri dogodkih v organizaciji Evropske prestolnice kulture in kar je najpomembnejše tudi priložnost, da se vključijo v družbo in spoznavajo nove ljudi. To bo pomagalo pri premagovanju družbenih ovir in predsodkov med neinvalidi in invalidi.

Udeleženci projekta so ljudje s posebnimi potrebami, ki se zanimajo za aktivno sodelovanje v kulturi in pri pripravi Lublina za Evropsko prestolnico kulture in Maribor Evropska prestolnica kulture 2012.

Projekt je podprt s strani EU programa Mladi v akciji.


Iskanje zaposlitve malo drugače

od Strokovna služba

Fakulteta za upravo (FU) v okviru svojih dejavnosti za pomoč študentom invalidom, vabi vse, ki boste v bližnji prihodnosti iskali zaposlitev, na zelo zanimivo delavnico z naslovom Iskanje zaposlitve malo drugače. Na njej bo sodelovala tudi naša bivša članica Vesna Grbec, ki si je pri iskanju zaposlitve pridobila veliko izkušenj in znanja, kako pritegniti delodajalca kljub invalidnosti. Zagotavljamo vam, da bo ta delavnica drugačna kot so navadno na to temo. Pridite, ne bo vam žal.

»Iskanje zaposlitve malo drugače«

Študente s posebnimi potrebami vabimo na seminar na temo iskanja zaposlitve.

Predstavljene bodo usmeritve pri iskanju zaposlitve, potek izbire in razgovor.

Predstavljeni bodo tudi primeri iz prakse.

Seminar bo potekal v prostorih Fakultete za upravo v predavalnici P16

v ponedeljek 14. marca 2011 ob 14.00.

Vljudno vabljeni!

 nasmeh

Margit Horvath

Fakulteta za upravo

In

Strokovna služba DŠIS