2011

ŠOUM je študentom invalidom predala pripomočke za lažji študij

od Strokovna služba

(Maribor, 16. november 2011) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je danes, 16. novembra 2011, v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije, dvema študentoma invalidoma predala v uporabo študijske pripomočke za lažji študij. Študenta sta dobila električni skuter in poseben računalniški program za slabovidne, v skupni vrednosti približno 1.200 evrov. Študenta sta pripomočke dobila na osnovi prijave na razpis Sofinanciranje pripomočkov študentom invalidom. Na ta način želi ŠOUM študentom invalidom čim bolj pomagati pri študiju. ŠOUM z Društvom študentov invalidov Slovenije že več let uspešno sodeluje.

 

»Že tretje leto zapored smo se v ŠOUM odločili, da študentom invalidom sofinanciramo študijske pripomočke. Letos smo pripomočke zagotovili študentoma Ekonomsko – poslovne fakultete Univerze v Mariboru. Na ta način želimo olajšati, predvsem pa omogočiti enakovreden študij študentom, ki zaradi svoje bolezni premagujejo vsakodnevne stvari z veliko več napora kot ostali«, je povedala vodja projekta Tina Lovrec.

 

#  #  #

 

DODATNE INFORMACIJE:

Študentska organizacija Univerze v Mariboru

Lidija Novak, svetovalka za odnose z javnostmi

telefon 02/ 234 20 90 ali

e-posta: lidija.novak@soum.si

Potujoča izmenjava Meet the neighbours

od Strokovna služba

Na začetku septembra, natančneje v ponedeljek 5. septembra, smo se iz mariborske pisarne odpeljali v Zgornjo Kungoto, kjer smo se skupaj z ostalimi udeleženci nastanili v Sončkovi kmetiji. Pričela se je mednarodna mladinska izmenjava Meet the neighbours, v kateri je sodelovalo 33 mladih iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. V 13 dneh, od 5. do 17. septembra 2011, smo obiskali vse omenjene države. V Sloveniji smo raziskovali področje zaposlovanja in se ukvarjali s pripravo na iskanje zaposlitve, na Hrvaškem smo odkrivali kulturno in umetnost, na Madžarskem nas je združeval šport, v Avstriji pa smo odkrivali dostopnost Gradca in tamkajšnjega študija.

V vsaki državi smo bili tri dni, kjer je tudi vsaka država udeleženka prvi dan gostovanja poskušala na lasten način predstaviti svoje čare in posebnosti na interkulturnem večeru. V Sloveniji smo s pomočjo spoznavne delavnice naredili prvi stik z ostalimi tujimi udeleženci. Slednje nam je pomagalo razbiti led. Pričel se je začetek novega prijateljstva. Tekom treh dni v Sloveniji smo obiskali FERI in IRRS v Mariboru in pa Infopeko, kjer smo imeli aktivno delavnico. Postavili smo se v vloge menedžerja ter delavca. Iskali smo najbolj iskane lastnosti posameznika, ki jih išče menedžer. Prav tako pa smo skozi predstavljana sebe poskušali zgraditi svojo prezenco ter biti v sebi samozavestni.

Naše druženje pa se je poglobilo tekom vožnje proti Zagrebu. V milijonskem mestu smo se skorajda izgubili. Nastanjeni smo bili na dveh lokacijah v hotelu ter v študentskem domu, v študentskem naselju. Tam smo imeli tudi kosila ter večerje. Tokrat smo odjadrali iz zaposlovanja v kulturne vode. Prvo popoldne smo si ogledali stari del mesta, kjer stoji tudi vlada in parlament. Sami smo si pobližje ogledali Sabor, saj je slovenska skupina dobila za nalogo, da spozna zgodovino hrvaškega parlamenta ter povpraša, če je tisti dan parlament zasedal. Ogledali smo si tudi Mestni muzej ter trg St. Marka. Naslednji dan smo spoznali in se skupaj z igralcem Mario Kovača podali v raziskovalne in igralne vode. Igre, ki jih je pripravil so bile prilagojene za slepe in slabovidne. Od napornega in zanimivega dneva pa smo se zvečer oddahnili z plesom v diskoteki. Zadnji dan smo si uspeli ogledati še Muzej razpadlih odnosov ter pa fascinanten muzej Moderne umetnosti. Slednji ima tobogan in zelo zanimivo stalno zbirko.

Pot nas je vodila  naprej v panonsko nižino, v vasico k Blatnemu jezeru. Pogled na jezero je neizmerno lep. Kopanje, ki smo ga tisti prvi dan tudi uspeli doživeti, pa je še bolj navdušujoč. Živeli smo20 metrovstran od jezera in v zelo udobnih in urejenih bungalovih. Kulturno navdušenje iz Zagreba pa nas je popeljala k rekreaciji. Spoznavali smo nekaj športov, ki so prilagojeni za slepe in slabovidne in gibalno ovirane. Prav tako pa smo resnično odjadrali po Balatonskem (Blatnem) jezeru. Jadrnica je bila prilagojena za vozičke. Tako smo se zibali kakšne tri ure. Ogledali smo si tudi gasilski dom in njihove pripomočke, muzej kočij  in ogledali bližnje mesto.

Zadnja postaja, kamor nas je pot vodila, pa je bil Graz. Z mestom imamo Slovenci nekaj skupnega. Reko Muro, ki teče skozi mesto. Nastanjeni smo bili v hostlu, kjer smo imeli še zadnji interkulturni večer. Potepali smo se po mestu in ga spoznavati s pomočjo avtobusov ali tramvajev z namenom, da izpolnimo dane naloge. Tematika zadnjih treh dni je bila prilagojenost mesta in samega študija. Obiskali smo Univerzo, kjer smo imeli predstavitev pisarne, katera pomaga študentom s posebnimi potrebami do informacij ter nudi pomoč le-tem. Slednje dni smo si izmenjavali informacije o prilagojenosti študija v naših državah.

Izmenjavo so podprli Zavod MOVIT s sredstvi EU programa Mladi v Akciji in donatorji - Univerza v Mariboru in Krka.

 Tina Cerk

HEAG – Higher Education Accessibility Guide

od Strokovna služba

Predstavljamo vam HEAG – Higher Education Accessibility Guide. Je spletna baza, ki študentom invalidom in zaposlenim v visokem šolstvu nudi informacije o dostopnosti visokega šolstva in visokošolskih institucij v vseh državah članicah EU.

Namenjena je predvsem pridobivanju osnovnih informacij in navezovanju kontaktov pri načrtovanju študijske mobilnosti invalidov. Najdete jo na http://www.european-agency.org/agency-projects/heag.

Baza deluje že od leta 2010. Predlagamo, da jo obiščete in se sami prepričate o njeni uporabnosti. Nato vas prosimo, da izpolnite krajšo spletno anketo o uporabnosti in funkcionalnosti baze. Ker menimo, da je koristen pripomoček pri načrtovanju mobilnosti, jo želimo na podlagi vaših mnenj in predlogov še izboljšati ter jo tako narediti uporabniku še bolj prijazno.

Spletni vprašalnik najdete na http://www.survey.bris.ac.uk/european-agency/heag, vaše odzive pa pričakujemo do 10. oktobra 2011.

The Link Network

od Strokovna služba

Konec septembra se konča 3-letni projekt The Link Network. V okviru projekta smo uspešno ustanovili mrežo, ki jo sestavljajo institucije, ki se ukvarjajo s študenti invalidi in orgranizirali več mednarodnih konferenc na temo študija in invalidnosti. Ena je potekala tudi v Ljubljani septembra 2009. Med 22. in 24. avgustom, smo se srečali vsi partnerji mreže in se dogovarjali, kako bo delovanje mreže potekalo v prihodnje, ko se izteče projektno financiranje. Sprejeli smo sklep, da bomo še naprej delovali in skrbeli za povečanje osveščenosti o potrebah in problematiki študentov invalidov.