Maj 2013

Okrogla miza

od Strokovna služba

Društvo študentov invalidov Slovenije in Šentprima – Zavod za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov

vabita

na okroglo mizo

Posebne potrebe pri zaposlovanju – izziv ali nepremostljiva ovira?

ki bo potekala v sredo 5. junija 2013 v razstavnem prostoru Mestne občine Maribor na Grajski ulici 7 v Mariboru.

Program:

9.20 – 9.30 – Registracija udeležencev

9.30 – 10.45 – Pravice invalidnih oseb pri zaposlovanju

10.45 – 11.00 – Odmor

11.00 – 12.30 – Dobri primeri pri zaposlovanju oziroma zgodbe zaposlenih oseb z različnimi posebnimi potrebami

12.30 – 12.45 – Zaključna razprava

Na okrogli mizi bosta sodelovali gospa Barbara Zupančič iz Šentprime in gospa Andreja Črnko iz Zavoda RS za zaposlovanje. Svoje izkušnje o študiju in kasnejši zaposlitvi pa bodo predstavili zanimivi gosti, ki so številnim izzivom navkljub uspešno zaposleni. Okrogla miza poteka v okviru projekta MINVOS – znanje za vse, Mreža izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije, http://www.minvos.org/

Zaradi lažje izpeljave dogodka vas vljudno prosimo, da svojo udeležbo javite Nataši Mauko na natasa@dsis-drustvo.si.

Sporočilo za javnost, delavnice na MDDSZ

od Strokovna služba

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Včeraj, 22. 5. 2013 je Društvo študentov invalidov Slovenije na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, izvajalo delavnice »Izkušnja spreminja«.

V okviru dogodka smo izvedli 6 izkustvenih delavnic, skozi katere so zaposleni MDDSZ spoznali svet posebnih potreb na drugačen in edinstven način. Udeleženci so lahko sodelovali na:

• delavnici z belo palico, kjer so se preizkusili v hoji in orientaciji s pomočjo bele palice za slepe,

• delavnici s simulacijskimi očali, ki simulirajo različne vrste okvar vida (npr. tunelski vid itd.), in tako izkusili, kako vidijo in funkcionirajo osebe z različnimi vrstami slabovidnosti,

• delavnici z družabnimi igrami prilagojenimi za slepe in slabovidne kot npr. človek ne jezi se in domino, skozi katere so spoznali, kako pomemben je otip za slepe in močno slabovidne osebe,

• opravljali so različne naloge z uporabo pripomočkov, s katerimi si pomagajo slepi in slabovidni, kot so pisalni okvirji, govoreči kalkulator, brajeva vrstica ipd.,

• delavnici vožnje z invalidskim vozičkom, kjer so lahko preizkusili, kako se gibajo osebe na invalidskih vozičkih,

• delavnici s tolmačko za slovenski znakovni jezik Tinkaro Belčič, s pomočjo katere so se naučili osnovnih fraz oz. stavkov iz Slovenskega znakovnega jezika, ki ga uporabljajo gluhe osebe in spoznali svet gluhih.

Odziv zaposlenih MDDSZ je bil zelo pozitiven, saj se je delavnic udeležilo veliko zaposlenih, ki so z zanimanjem in aktivno sodelovali na delavnicah.

Z dogodkom se je pričela akcija »Izkušnja spreminja«, ki poteka v okviru projekta MINVOS – ZNANJE ZA VSE, Mreža izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije. V okviru akcije načrtujemo še eno podobno delavnico v Mariboru in okroglo mizo na temo zaposlovanja invalidnih oseb, ki bo potekala 5. junija 2013 prav tako v Mariboru.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Natašo Mauko na 031 564 349 ali na natasa@dsis-drustvo.si. Podrobnejše informacije o projektu MINVOS – ZNANJE ZA VSE, ki ga koordinira EIC Univerzum Minerva Maribor najdete na povezavi http://www.minvos.org/.

 

Škisova tržnica

od Strokovna služba

Nekaj utrinkov iz Škisove tržnice!

Študentski žur

od Strokovna služba

Študentski žur

Vabljeni na študentski žur, ki bo v torek, 14. 5. 2013 v klubu PlusMinus (stavba Kolosej, Maribor) s pričetkom ob 23. uri. Tokratni žur je nastal v sodelovanju tudi z našo podporo, saj bo izkupiček od prodaje vstopnic v celoti namenjen naši članici TANJI KODRIČ.

Tanja je stara 24 let in študira psihologijo na Filozofski fakulteti UM. Pred skoraj osmimi leti je zbolela za kostnim rakom, zaradi katerega so ji morali amputirati levo nogo nad kolenom. Zaradi lažje mobilnosti in večje samostojnosti si želi Tanja z zbranim izkupičkom kupiti prilagojen avto z avtomatskim menjalnikom.

Zato te vabimo na pravi študentski žur, da se skupaj poveselimo in zaplešemo, predvsem pa s svojo prisotnostjo izkažemo podporo Tanji.

Teden vseživljenjskega učenja (TVU)

od Strokovna služba

tl_files/Vsebinske_Slike/Novice/Slike/TVU/TVU2013_plakati_barvni_1.png

V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja (TVU) bo med 13. 5. in 17. 5. 2013 med 9. -14. h na Društvu študentov invalidov Slovenije, v pisarni v Mariboru potekala predstavitev slepote in slabovidnosti.

tl_files/Vsebinske_Slike/Novice/Slike/TVU/trainingkt 327.jpg

Udeleženci bodo preko izkušnje spoznali, kako je živeti z okvaro vida. Tako bodo preko pripomočkov, ki so namenjeni slepim in slabovidnim, spoznavali kako se kljub slabšemu vidu zmore živeti enakovredno in kakovostno vsakodnevno življenje.

 

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Z njim opozarjamo slovensko javnost na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema.

 

Zato vabljeni v naše prostore na Koroški cesti 53d v Mariboru, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja o slepoti in slabovidnosti kot tudi o drugih oblikah invalidnosti ter vam predstavili delovanje našega društva.