Oktober 2011

Potujoča izmenjava Meet the neighbours

od Strokovna služba

Na začetku septembra, natančneje v ponedeljek 5. septembra, smo se iz mariborske pisarne odpeljali v Zgornjo Kungoto, kjer smo se skupaj z ostalimi udeleženci nastanili v Sončkovi kmetiji. Pričela se je mednarodna mladinska izmenjava Meet the neighbours, v kateri je sodelovalo 33 mladih iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. V 13 dneh, od 5. do 17. septembra 2011, smo obiskali vse omenjene države. V Sloveniji smo raziskovali področje zaposlovanja in se ukvarjali s pripravo na iskanje zaposlitve, na Hrvaškem smo odkrivali kulturno in umetnost, na Madžarskem nas je združeval šport, v Avstriji pa smo odkrivali dostopnost Gradca in tamkajšnjega študija.

V vsaki državi smo bili tri dni, kjer je tudi vsaka država udeleženka prvi dan gostovanja poskušala na lasten način predstaviti svoje čare in posebnosti na interkulturnem večeru. V Sloveniji smo s pomočjo spoznavne delavnice naredili prvi stik z ostalimi tujimi udeleženci. Slednje nam je pomagalo razbiti led. Pričel se je začetek novega prijateljstva. Tekom treh dni v Sloveniji smo obiskali FERI in IRRS v Mariboru in pa Infopeko, kjer smo imeli aktivno delavnico. Postavili smo se v vloge menedžerja ter delavca. Iskali smo najbolj iskane lastnosti posameznika, ki jih išče menedžer. Prav tako pa smo skozi predstavljana sebe poskušali zgraditi svojo prezenco ter biti v sebi samozavestni.

Naše druženje pa se je poglobilo tekom vožnje proti Zagrebu. V milijonskem mestu smo se skorajda izgubili. Nastanjeni smo bili na dveh lokacijah v hotelu ter v študentskem domu, v študentskem naselju. Tam smo imeli tudi kosila ter večerje. Tokrat smo odjadrali iz zaposlovanja v kulturne vode. Prvo popoldne smo si ogledali stari del mesta, kjer stoji tudi vlada in parlament. Sami smo si pobližje ogledali Sabor, saj je slovenska skupina dobila za nalogo, da spozna zgodovino hrvaškega parlamenta ter povpraša, če je tisti dan parlament zasedal. Ogledali smo si tudi Mestni muzej ter trg St. Marka. Naslednji dan smo spoznali in se skupaj z igralcem Mario Kovača podali v raziskovalne in igralne vode. Igre, ki jih je pripravil so bile prilagojene za slepe in slabovidne. Od napornega in zanimivega dneva pa smo se zvečer oddahnili z plesom v diskoteki. Zadnji dan smo si uspeli ogledati še Muzej razpadlih odnosov ter pa fascinanten muzej Moderne umetnosti. Slednji ima tobogan in zelo zanimivo stalno zbirko.

Pot nas je vodila  naprej v panonsko nižino, v vasico k Blatnemu jezeru. Pogled na jezero je neizmerno lep. Kopanje, ki smo ga tisti prvi dan tudi uspeli doživeti, pa je še bolj navdušujoč. Živeli smo20 metrovstran od jezera in v zelo udobnih in urejenih bungalovih. Kulturno navdušenje iz Zagreba pa nas je popeljala k rekreaciji. Spoznavali smo nekaj športov, ki so prilagojeni za slepe in slabovidne in gibalno ovirane. Prav tako pa smo resnično odjadrali po Balatonskem (Blatnem) jezeru. Jadrnica je bila prilagojena za vozičke. Tako smo se zibali kakšne tri ure. Ogledali smo si tudi gasilski dom in njihove pripomočke, muzej kočij  in ogledali bližnje mesto.

Zadnja postaja, kamor nas je pot vodila, pa je bil Graz. Z mestom imamo Slovenci nekaj skupnega. Reko Muro, ki teče skozi mesto. Nastanjeni smo bili v hostlu, kjer smo imeli še zadnji interkulturni večer. Potepali smo se po mestu in ga spoznavati s pomočjo avtobusov ali tramvajev z namenom, da izpolnimo dane naloge. Tematika zadnjih treh dni je bila prilagojenost mesta in samega študija. Obiskali smo Univerzo, kjer smo imeli predstavitev pisarne, katera pomaga študentom s posebnimi potrebami do informacij ter nudi pomoč le-tem. Slednje dni smo si izmenjavali informacije o prilagojenosti študija v naših državah.

Izmenjavo so podprli Zavod MOVIT s sredstvi EU programa Mladi v Akciji in donatorji - Univerza v Mariboru in Krka.

 Tina Cerk