Julij 2010

Mednarodna mladinska izmenjava 'CULTURAL DIVERSITY'

od Strokovna služba

 

tl_files/Vsebinske_Slike/Novice/Slike/Nova slika (3).png

Krk, Hrvaška, 26.7. – 4.8.2010

Matej Ledinek in Uroš Špes, člana DŠIS, sva se kot vodja slovenske ekipe oz. udeleženec udeležila pripravljalnega obiska na Krku, ki je potekal med 8. In 10. Julijem. V navadi je, da se pred vsako mladinsko izmenjavo organizira pripravljalni obisk, na katerem se sestanejo vodje skupin in en udeleženec iz vsake države, ki bo sodelovala na izmenjavi. Tudi tokrat je bilo tako. Naslov izmenjave, za katero je bilo organizirano pripravljalno srečanje je »Cultural Diversity« oz »Kulturna Raznolikost«, potekala pa bo med 26. Julijem in 4. Avgustom. Na izmenjavi bodo sodelovale tri države; poleg Slovenije še Hrvaška in Latvija. Iz vsake države se bo izmenjave udeležilo 6 udeležencev, med katerimi bodo tako mladi z različnimi oblikami invalidnosti, kakor tudi mladi brez invalidnosti. Poleg šestih udeležencev iz vsake države, bosta na izmenjavi še dva asistenta oz spremljevalca ter mladinski vodja. Iz vsake države na Krk torej potuje 9 ljudi. Iz Slovenije se je bomo udeležili, Afrodita in Arjeta Arifaj, Uroš, Špes, Rok Strohsack, Rosana Lorbek in Sabina Krajnc kot udeleženci, Bernarda Kokol in Vesna Škrlj kot asistentki ter Matej Ledinek kot vodja slovenske skupine.

Tudi pripravljalno srečanje je potekalo na Krku, v kampu Ježevac, kjer se bo odvijala celotna izmenjava. Na pripravljalnem srečanju sta nas Anita Džombič in Svjetlana Marijon v imenu organizatorja »Udruga Zamisli«, informirali o finančnih podrobnostih ter nekaterih obveznostih, ki jih moramo urediti doma, naša glavna in najobsežnejša dejavnost na pripravljalnem obisku pa je bila priprava programa aktivnosti in urnika ter vzporedno s tem določitev nekaterih pravil, ki bodo veljala med trajanjem izmenjave.  Pogledali smo si tudi kamp, ki je lepo urejen in ima dostopne kapacitete tudi za ljudi na invalidskih vozičkih in je le streljaj oddaljen od mesta Krk. Pripravljalni obisk je potekal tekoče in po načrtih.

26. Julij, ko bomo šli na pot, bo kmalu tu, tako da iz dneva v dan napetost rahlo narašča. Upamo in verjamemo, da se bomo na izmenjavi zabavali, česa naučili in predvsem spoznali nekaj novih in zanimivih  obrazov.

Matej Ledinek

SPOROČILO ZA MEDIJE

od Strokovna služba

Iz medijev smo zasledili, da se Zavetišče za živali Maribor sooča s pomanjkanjem hrane in ostalih pripomočkov, ki jih potrebujejo živali, ki bivajo v zavetišču. Zato smo se mariborski člani, simpatizerji in zaposleni Društva študentov invalidov Slovenije odločili, da združimo moči in nakupimo nekaj potrebnih stvari za živali.

 Zbrali smo:

  • brikete za pse in muce,
  • pesek za muce,
  • hrano za muce,
  • igrače za pse in muce.

 Zbrane stvari bomo Zavetišču za živali Maribor predali danes, 12. 7. 2010 ob 11. uri v prostorih zavetišča.